Bloggtips #1
"Favicon"
Trött på din bloggs favorit ikon? Vill du ha en ny? Jag ska nu försöka förklara för er hur man kan byta denhär ikonen på er blogg! Men vad är en favorit ikon då? Favorit ikonen är den lilla bilden som visas i addressfältet då du besöker en hemsida, den syns också i din bokmärkes lista.

Steg 1: Skapa ikonen
Hoppa till steg 3 om du vill välja en färdig ikon bland alternativen.
Det är inte så svårt att skapa en favorit ikon bara du vet vad pixlar är. Man kan använda t.ex paint eller photoshop för att skapa en. Det ända du behöver veta är att ikonen skall vara exakt 16x16 pixlar stor och att den skall sparas i .PNG (portable network graphics) format.

-

Steg 2: Ladda upp ikonen
Precis som alla andra bilder måste du ladda upp bilden till nätet någonstans. Antingen laddar du upp favorit ikonen till din bloggs bildarkiv eller till en bildförvarings sida ( t.ex tinypic.com ). Sen skall du spara addressen till bilden. Det måste vara addressen som länkar direkt till bilden, med andra ord ska addressen sluta på .png, T.ex. http://i35.tinypic.com/4hb8g3.png

-

Steg 3: Applicera koden till kodmallen

A. Du har din egen ikon, då är det bara att ersätta ADDRESSHÄR med addressen till din favorit ikon i följande kod:

<link rel="icon" href="ADDRESSHÄR" type="image/png">

Kopiera sedan hela koden. Fortsätt till punkt C.

B. Du vill välja en ikon, kopiera en av följande koder om du vill använda en färdig ikon:
ikon 1<link rel="icon" href="http://i33.tinypic.com/2a6tdtj.png" type="image/png">
ikon 2<link rel="icon" href="http://i37.tinypic.com/2rftzjn.png" type="image/png">
ikon 3<link rel="icon" href="http://i37.tinypic.com/qrxflk.png" type="image/png">

C. Leta upp kodmallen för din blogg, i kodmallen hittar du en tag som heter "<head>". Gör en radbrytning efter <head> (OBS!! inte </head>) och klistra in koden där efter. Se på bilderna nedanför. Sedan kan du spara kodmallen och VOILA! Nu har du en ny favorit ikon!


Om du någon gång skulle vilja återställa favorit ikonen så är det bara att radera hela den koden du klistrade in i kodmallen.

Kommentera gärna detta inlägg och berätta för mig om du tyckte det här tipset var lätt att följa eller inte. Du kan också kommentera om du stöter på något problem, för jag hjälper till mer än gärna! =) Ses i nästa inlägg!
CherryLans Hemsida
CherryLans hemsida är nu live, alla som har funderat på att delta kan få all information angående lanet därifrån! Man får börja reservera platser den 13 september, registrera dig nu och var beredd på att börja reservera! ;)

http://www.cherrylan.org
Minilanet :P
Vi hade några små problem med servern från början men efter att vi testat oss till fram med lite av ditt och datt så började den funka precis som den ska! Så nu gäller de bara att undvika dessa problem i framtiden så vi kommer snabbare igång. Men nu tänker jag inte fundera mera på det ikväll, för ikväll skall det festas ;P
Stooooort LanpartyKanske vi får ett sådär stort lan ordnat en ful dag också? Det är ju inte omöjligt! Ses i nästa inlägg! ;)
Förberedelser, redan?
Idag skall jag och Magnus testa hur vår server fungerar inför lanet, det är lång tid kvar till lanet än men allt skall testas i tid! Spännande att se om vi lyckas eller ej! Jag har svårt att föreställa mig att det ska gå igenom redan första gången. Det brukar alltid vara något man glömt, men det är ju vad tester är till för! =)
"Hande hande me hande handen!... wat" -Liikala
För att få det testat så skall vi ha tvåorna som är här i skolan den här perioden på ett mini lanparty! De väntar alla ivrigt på att vi ska starta servern så att de får börja spela ( tills dess måste de göra skolarbete, höhö ). Resultatet får ni veta i nästa inlägg, ses då!
Lanparty!
Att tänka i 78 dimensioner är inte lätt! Ett lanparty vid namnet "CherryLan" kommer att ordnas i vinter 10-12 december på Vocana ( Yrkesakademin i Österbotten, Enheten i Närpes ). Men just nu så arbetar jag på hemsidan till detta lan och det är där tankekrafterna inte räcker till! Jag kan programmerandet, men att tänka ut ett stabilt användarsystem som uppnår alla krav är den svåra delen. Då man löst ett problem dyker bara ett nytt upp!Men det finns inget negativt med det, helt tvärtom för jag gillar när det kommer nya utmaningar. Så länge det finns ett mål att uppnå och utmaningarna inte är oändliga så är det alltid roligt att programmera! Hemsidan kommer att vara officiell om 2 veckor. Tiden börjar bli knapp men jag ska bli klar före!
Vår skola har världens längsta namn! :s
Annars ser lanpartyt ut att vara bra på G och det kommer att finnas 50 platser. Det gäller att vara ut i tid då hemsidan är uppe innan någon annan tar din plats! Men nu ska jag fortsätta att klura ut hur jag ska bygga upp användarsystemet ;) Ses i nästa inlägg!
Inception! :o
Inception är en av de bästa filmerna jag sett på länge och jag blev djupt förälskad i den! Filmen var verkligen värd biobiljetten + lite mycket till! Det är omöjligt att beskriva filmen, man bara måste se den. Inception har också fått höga betyg av många kritiker, så det är inte bara jag som tycker den är bra och sevärd! Kolla på IMDB om ni vill ha lite närmare information om filmen. http://www.imdb.com/title/tt1375666/
Notera: Jag älskar filmen, INTE Leonardo DiCaprio.
Alla som inte sett den ännu borde åka till närmaste bion och kolla den nu! Som sagt, den var verkligen värd biobiljetten ;) Ses i nästa inlägg!Inception
Bloggdesign!
Det jag håller på med kallas för webdesign. På senaste tiden har jag varit väldigt förtjust i att designa bloggar! Jag vet inte varför det fångat mitt intresse, men jag kan sitta hur länge som helst om dagarna och bara designa, designa och designa! Inspirationen verkar det inte vara brist på.
”Webdesign” är allt från kodandet och utseendet till administation av hemsidan.
Senaste designen är den som ni ser här på min blogg, ett litet mera complext utseende men den var fortfarande inte för svår att genomföra. Jag valde att göra en hemsida med högteknologist utseende så att det skulle framföra att min blogg handlar om informations teknologi så mycket som möjlit.
Utdrag från en PHP programmeringFör någon vecka sedan blev jag också klar med en design som har lite liknande drag som denna. Den är till en tjej som älskar rosa och designen överförde jag till hennes blogg idag. Se till att ta en titt på hennes blogg också på samma gång som ni beundrar designen! http://smallkaramellens.blogg.seJohannas design! Och tack för att du länkade till min blogg! :) Men nu ska jag fortsätta designa! Vi ses i nästa inlägg! ;)
Välkommen till min nya blogg!
Hej! Jag heter Mattias Kristoffer Nixell och är en helt normal kille på artonde året som ivrigt utbildar sig till datanom. Jag bor i Närpes, en liten och klurig stad i västra delen av Finland! Vi har kakor här... och tomater som vi är 'kända' för, men jag gillar inte tomater. Nu ska jag börja blogga, får se vad det blir till!
Jag trodde seriöst introduktionen skulle vara svårast men dedär gick väl fint? ;)
Många frågar oss datanomer vad vi håller på med om dagarna och åt lika många har vi problem att förklara vad vi egentligen gör. Det finns massor av vägar för en datanom, man kan jobba både utanpå och innanför datorn, utveckla spel och producera film, och mycket mycket mer!
Visste ni att allt som visas i skärmen består av 1:or och 0:or? :O
Min väg som datanom är programmering, med andra ord så kommer jag att vara med och utveckla spel / program i framtiden. Vem vet, kanske en dag spelar du ett spel som jag har producerat! Men just nu så håller jag på med hemsidor. Jag skapar dem, fixar dem och publicerar dem. Det är vad denna blogg huvudsakligen kommer att handla om, hur jag använder min datanom utbildning... men mycket annat också förstås!
Fakta: Tryck ctrl+D, vips du kommer alltid att minnas min blogg! :)
Vi ses imorgon då jag publicerar mitt första riktiga inlägg riktigt på riktigt! Undrar vad jag hittar på då :P