Bloggtips #1
"Favicon"
Trött på din bloggs favorit ikon? Vill du ha en ny? Jag ska nu försöka förklara för er hur man kan byta denhär ikonen på er blogg! Men vad är en favorit ikon då? Favorit ikonen är den lilla bilden som visas i addressfältet då du besöker en hemsida, den syns också i din bokmärkes lista.

Steg 1: Skapa ikonen
Hoppa till steg 3 om du vill välja en färdig ikon bland alternativen.
Det är inte så svårt att skapa en favorit ikon bara du vet vad pixlar är. Man kan använda t.ex paint eller photoshop för att skapa en. Det ända du behöver veta är att ikonen skall vara exakt 16x16 pixlar stor och att den skall sparas i .PNG (portable network graphics) format.

-

Steg 2: Ladda upp ikonen
Precis som alla andra bilder måste du ladda upp bilden till nätet någonstans. Antingen laddar du upp favorit ikonen till din bloggs bildarkiv eller till en bildförvarings sida ( t.ex tinypic.com ). Sen skall du spara addressen till bilden. Det måste vara addressen som länkar direkt till bilden, med andra ord ska addressen sluta på .png, T.ex. http://i35.tinypic.com/4hb8g3.png

-

Steg 3: Applicera koden till kodmallen

A. Du har din egen ikon, då är det bara att ersätta ADDRESSHÄR med addressen till din favorit ikon i följande kod:

<link rel="icon" href="ADDRESSHÄR" type="image/png">

Kopiera sedan hela koden. Fortsätt till punkt C.

B. Du vill välja en ikon, kopiera en av följande koder om du vill använda en färdig ikon:
ikon 1<link rel="icon" href="http://i33.tinypic.com/2a6tdtj.png" type="image/png">
ikon 2<link rel="icon" href="http://i37.tinypic.com/2rftzjn.png" type="image/png">
ikon 3<link rel="icon" href="http://i37.tinypic.com/qrxflk.png" type="image/png">

C. Leta upp kodmallen för din blogg, i kodmallen hittar du en tag som heter "<head>". Gör en radbrytning efter <head> (OBS!! inte </head>) och klistra in koden där efter. Se på bilderna nedanför. Sedan kan du spara kodmallen och VOILA! Nu har du en ny favorit ikon!


Om du någon gång skulle vilja återställa favorit ikonen så är det bara att radera hela den koden du klistrade in i kodmallen.

Kommentera gärna detta inlägg och berätta för mig om du tyckte det här tipset var lätt att följa eller inte. Du kan också kommentera om du stöter på något problem, för jag hjälper till mer än gärna! =) Ses i nästa inlägg!
Kommentarer
Johanna säger:
funkar bra ;)

puss!
2010-09-01 @ 16:43:10
URL: http://smallkaramellens.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback